PRÒLEG

"L'ESCALA: Estudi del poble"
Aquest blog pretén ser un estudi geogràfic i històric del nostre poble. Una eina o recurs pedagògic per cicle inicial i mitjà.
Ès una adaptació del llibre "L'Escala: Estudi del nostre poble" escrit per una comissió de mestres (Caterina Andreu, Rafela Bataller, Antònia Casellas, Xavier Costey, Jordi Piqué i Dolors Surrell) i editat pel Col.legi Públic Empúries l'any 1991 amb la finalitat que fos el llibre de text, consulta i estudi dels alumnes de 3er nivell d´Educació Primària. Les fotos són de: Manel Armas, Josep Esquirol, Joan Lassús, Jordi Piqué, Foto Reynés (Aèries).
També s´hi ha afegit l'adaptació que es va fer més tard per una altra comissió (Caterina Andreu, Pilar Ferran, Magdalena Moreno, Montse Paradís, Jordi Piqué i Dolors Surrell). Aquesta no es va editar, però segueixen en fulls multicopiats els alumnes de Cicle Inicial i Mitjà. Els dibuixos són de Miquel Morral.

dijous, 24 de gener de 2008

TROBADA DE GEGANTS

Moltes localitats catalanes tenen uns gegants que solen treure a passejar per la Festa Major.
Els gegants solen ser un símbol de la població. Alguna vegada representen un personatge llegendari o típic de la localitat.
Des de l´any 1989, l´Escala té dos gegants.
L´Escala també compte amb uns quants capsgrossos que ballen al so de la gralla i els tambors.
La gralla és un instrument típic de les festes de gegants.
El dia de la trobada de Gegants a l´Escala és el diumenge abans de la Festa Major. Aquest dia s´apleguen unes quantes colles geganteres d´altres poblacions catalanes amb els seus corresponents gegants. Fan una cercavila pel poble envoltats de caps grossos, música i gresca.
Hi ha una colla de gent que s´encarreguen de portar els gegants i capsgrossos el dia de la trobada. Són la colla gegantera.
També tenen un logotip que els identifica.

Cap comentari: