PRÒLEG

"L'ESCALA: Estudi del poble"
Aquest blog pretén ser un estudi geogràfic i històric del nostre poble. Una eina o recurs pedagògic per cicle inicial i mitjà.
Ès una adaptació del llibre "L'Escala: Estudi del nostre poble" escrit per una comissió de mestres (Caterina Andreu, Rafela Bataller, Antònia Casellas, Xavier Costey, Jordi Piqué i Dolors Surrell) i editat pel Col.legi Públic Empúries l'any 1991 amb la finalitat que fos el llibre de text, consulta i estudi dels alumnes de 3er nivell d´Educació Primària. Les fotos són de: Manel Armas, Josep Esquirol, Joan Lassús, Jordi Piqué, Foto Reynés (Aèries).
També s´hi ha afegit l'adaptació que es va fer més tard per una altra comissió (Caterina Andreu, Pilar Ferran, Magdalena Moreno, Montse Paradís, Jordi Piqué i Dolors Surrell). Aquesta no es va editar, però segueixen en fulls multicopiats els alumnes de Cicle Inicial i Mitjà. Els dibuixos són de Miquel Morral.

dijous, 24 de gener de 2008

NADAL

Les festes de Nadal són per a celebrar, en el món cristià, el neixement de Jesús .
Són festes molt familiars. Uns dels personatges més importants són els pastors. I és que els pastors van ser els primers en anar a adorar a Jesús.
Abans era costum fer repicar les campanes anunciant la proximitat de les festes. La mainada cantava en sentir-les tocar.
El costum més nostre és el de fer el pessebre. És una reproducció del Naixement de Jesús.
Els últims anys s´ha estès el costum de guarnir les cases amb l´arbre de Nadal, típic dels països nòrdics.
També típic d´aquests països és el personatge del Pape Noel.
Abans a la Costa Brava era costum d´explicar a la mainada que hi havia un personatge anomenat en Fumera que vigilava el comportament. Tot ho vigilava i en donava compte als Reis.
Uns dies abans, el dia 22 de desembre, es fa el sorteig de la loteria. El sorteig que coneixem per “La Grossa”.
Les festes de Nadal són festes de música i cançons. Era costum de cantar cançons davant del pessebre acompanyades de panderetes, cascavells, la simbomba...
És molt coneguda El Noi de la Mare.
N´hi ha unes quantes que són dialogades que ocupen el primer lloc del nostre teatre en aquestes diades i que es fan des de fa molts anys: Els pastorets.
La vigília de Nadal, el dia 24 de desembre, és el dia de Nit de Nadal.
Té lloc una entranyable tradició: fer cagar el tió. Abans o després de sopar tota la mainada pica il.lusionada una soca d´arbre esperant rebre´n un munt de dolços i joguines.
Després d´haver-li donat unes quantes garrotades apareixen sota la manta els regals.
A mitja nit, els creients van a la primera de les tres misses anomenada Missa del Gall.
Una altra creença és que aquesta nit és la més estelada de l´any.
La fadrinalla de l´Escala anava a pintar rètols per les cases de les noies. Ho feien en grups i pintaven a la façana versets galants i gentils.
El dia de Nadal és costum que tots els padrins comprin el tortell als seus fillols. És el que s´anomena la rabassa.
Les famílies es reuneixen al voltant de la taula per gaudir d´un bon dinar. En algunes cases es conserva la tradició de fer escudella de Nadal.
Es menja torrons, neules i es beu cava.
El dia 28 de desembre, diada dels Sants Innocents hi ha el costum de fer petites enganyifes. I és que segons una dita sembla ser que: “El dia dels Innocents tot està permès”.
Abans hi havia enganys propis d´oficis. Els pastissers feien pastissos de cartró, ametlles ensucrades amb sal...
També es feia anar els infants a comprar a ca l´adroguer dient: “Porta un xavo de morros picats i si no en tenen que te´ls piquin”.
Els diaris, la televisió i la ràdio solen donar una notícia falsa, moltes vegades impossible, que no sempre encertem.
El dia 31 de desembre, últim dia de l´any, es fa la broma de dir als nens que per la Platja es passeja l´home dels Nassos. Un personatge que té tants nassos com dies té l´any.
A la nit tothom celebra en família l´entrada d´un nou any. És tradició menjar raïm al punt de les dotze de la nit.
El dia 1 de gener és el dia de Cap d´any. És el primer dia de l´any que comença. També se´n diu ninou que vol dir any nou.
La festa més esperada per tota la mainada és la de Reis. El dia 5 de gener arriben a l´Escala ses Majestats els Reis de l´Orient.
Hi ha la creença que aquests dies surt l´estel de Nadal, el mateix que va sortir quan va néixer Jesús.
El dia de Reis és costum menjar un tortell on s´hi pot trobar un rei petit o una fava. Qui troba la figureta és coronat rei de la casa.

Cap comentari: