PRÒLEG

"L'ESCALA: Estudi del poble"
Aquest blog pretén ser un estudi geogràfic i històric del nostre poble. Una eina o recurs pedagògic per cicle inicial i mitjà.
Ès una adaptació del llibre "L'Escala: Estudi del nostre poble" escrit per una comissió de mestres (Caterina Andreu, Rafela Bataller, Antònia Casellas, Xavier Costey, Jordi Piqué i Dolors Surrell) i editat pel Col.legi Públic Empúries l'any 1991 amb la finalitat que fos el llibre de text, consulta i estudi dels alumnes de 3er nivell d´Educació Primària. Les fotos són de: Manel Armas, Josep Esquirol, Joan Lassús, Jordi Piqué, Foto Reynés (Aèries).
També s´hi ha afegit l'adaptació que es va fer més tard per una altra comissió (Caterina Andreu, Pilar Ferran, Magdalena Moreno, Montse Paradís, Jordi Piqué i Dolors Surrell). Aquesta no es va editar, però segueixen en fulls multicopiats els alumnes de Cicle Inicial i Mitjà. Els dibuixos són de Miquel Morral.

dijous, 24 de gener de 2008

LA CASTANYADA

És una festa molt antiga, una de tantes que el Cristianisme ha aprofitat per situar-hi les seves celebracions. És una diada de record dels difunts.
Molta gent porta flors als cementiris.
Abans, el dia de Tots Sants, era costum de recordar els difunts de la família i menjar castanyes.
Antigament era costum de resar una oració, com a record dels avantpassats de la família, per cada castanya menjada.
La festa típica de la tardor és la castanyada. Celebra l´estació en que tot queda aturat. Els arbres de fulla caduca queden sense fulles.
Les castanyes i els moniatos són productes molt típics de l´estació.
Ara és costum de celebrar-ho pels volts de Tots Sants fent la castanyada, menjar panellets i escalivar moniatos.
També han estat costum les castanyades populars fetes entre els veïns d´un carrer o barriada.
Els panellets és el menjar dolç típic de la castanyada.
Abans es feien a casa.
A l´escola també la celebrem. Cada nen porta unes quantes castanyes que són cuites i menjades al pati uns dies abans de la festa de Tots Sants. També solem fer murals, dibuixos i manuals dedicats als elements d´aquesta festa.

Cap comentari: